Równanie płaszczyzny przechodzącej przez

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aneczka1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez

Post autor: aneczka1 »

Witam i proszę o równanie płaszczyzny przechodzącej przez pkt P (1, 1, 1) i prostą \(\displaystyle{ \frac{x + 1}{1}}\) = \(\displaystyle{ \frac{y + 1}{2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{z + 1}{3}}\)

Proszę o instrukcję dla idiotoodpornych Z góry dzięki, pozdrawiam:)
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez

Post autor: Kamil_B »

1.Łatwo odczytać,że punkt \(\displaystyle{ A=(-1,-1,-1}\)) należy do prostej z zadania.
2.Wektor kierunkowy tej prostej to \(\displaystyle{ [1,2,3]}\).
3.Liczysz wektor \(\displaystyle{ \vec{AP}}\)
4.Masz już dwa wektory : AP i kierunkowy prostej więc bierzesz jeszcze punkt P i piszesz rownanie parametryczne szukanej płaszczyzny.
ODPOWIEDZ