Równanie krzywej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
jayson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 1 lut 2006, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie krzywej

Post autor: jayson »

Wyznacz równanie krzywej, którą tworzą wszystkie punkty jednakowo odległe od okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 2y=0}\) i od prostej y+1=0

Wychodzi mi y=0,25x^2-0,25, ale nie jestem pewien tej odpowiedzi...
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Równanie krzywej

Post autor: Zlodiej »

Raczej nie pasuje ... Dla x=0 masz od okręgu odległość 0,25, a od prostej, aż 0,75.

Jest wogóle wzór na odległośc punktu w układzie współrzednych ?? Zgubiłem ksiązeczke ze wzorami, ale jutro postaram sie pomoc ...
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Równanie krzywej

Post autor: DEXiu »

Prawidłowe rozwiązanie to \(\displaystyle{ y=\frac{1}{6}x^{2}-\frac{1}{2}}\). Jak do tego dojść? Przyrównaj odległość punktu od danej prostej (tutaj będzie ona wynosiła \(\displaystyle{ |y+1|}\)) do jego odległości od okręgu (która wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+(y-1)^{2}}-1}\) - jest to po prostu odległość punktu od środka okręgu pomniejszona o promień) i rozwiąż otrzymane w ten sposób równanie. Wychodzi dokładnie to co napisałem powyżej (o ile się nie walnąłem w obliczeniach )
ODPOWIEDZ