pole koła i równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Marta
pole koła i równanie
O ile procent pole koła o promieniu 8cm jest większe od pola koła wyznaczającego równanie :
\(\displaystyle{ x^2+y^2-6x+5=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-6x+5=0}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10218
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
pole koła i równanie
Sprowadź do postaci \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\) - z tego wyznacz \(\displaystyle{ r^2}\) i pole koła, potem porównaj z tym drugim.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Marta
pole koła i równanie
Dasio11, proszę zrób mi cale zadanie i napisz bo ja nie wiem jak proszę bede bardzo wdzięczna
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Marta
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Marta
- kieszonka
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 27 lis 2007, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sierpc/Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 44 razy
pole koła i równanie
No masz:
\(\displaystyle{ r _{1}= 8 \ cm \\
r _{2} =2 \ cm}\)
poobliczaj pola kół ze wzoru: \(\displaystyle{ \pi r^2}\) i oblicz sobie procent
\(\displaystyle{ r _{1}= 8 \ cm \\
r _{2} =2 \ cm}\)
poobliczaj pola kół ze wzoru: \(\displaystyle{ \pi r^2}\) i oblicz sobie procent
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Marta
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Marta
- kieszonka
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 27 lis 2007, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sierpc/Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 44 razy
pole koła i równanie
\(\displaystyle{ P _{1}=64 \pi \\
P _{2}=4 \pi}\)
więc:
\(\displaystyle{ 64 \pi -4 \pi = 60 \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{60 \pi}{4 \pi} \cdot 100 \% = \\
1500 \%}\)
P _{2}=4 \pi}\)
więc:
\(\displaystyle{ 64 \pi -4 \pi = 60 \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{60 \pi}{4 \pi} \cdot 100 \% = \\
1500 \%}\)