Czy przekształcenie jest podobieństwem?
Czy przekształcenie jest podobieństwem?
Muszę zbadać, czy podobieństwem jest przekształcenie płaszczyzny, w którym obrazem punkty A=(x,y) jest punkt A'=(x',y') taki, że x'=3x a y'=y-2. Chodziłoby mi konkretnie o pokazanie jakiejś konkretnej metody czy przekształcenia tego typu są podobieństwami. Myślałem wcześniej, że wystarczy przeprowadzić badanie izometrii, jednak wydaje mi się, że nie. Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Czy przekształcenie jest podobieństwem?
Izometria zachowuje odległość punktów; podobieństwo niekoniecznie - tu popełniałeś błąd.
Robiłbym tak :
- wybierasz dowolne A; B; C
- szukasz ich obrazów A'; B'; C'
Następnie sprawdzasz czy prawdą jest :
\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|A'B'|}=\frac{|AC|}{|A'C'|}=\frac{|BC|}{|B'C'|}}\)
Robiłbym tak :
- wybierasz dowolne A; B; C
- szukasz ich obrazów A'; B'; C'
Następnie sprawdzasz czy prawdą jest :
\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|A'B'|}=\frac{|AC|}{|A'C'|}=\frac{|BC|}{|B'C'|}}\)