Symetralna boku trojkata

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
sneez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Symetralna boku trojkata

Post autor: sneez »

Witam,
mam pewien problem z zadaniem z geometrii analitycznej. Mam napisac rownanie symetralnych bokow trojkata.
Punkty to A=(1,-3),B=(3,3),C=(-3,5). Jak sie oblicza symetralna bokow? Potrzebuje srodka owych bokow i czego jeszcze?
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

Symetralna boku trojkata

Post autor: crimlee »

środek tego boku oraz prostą prostopadłą do boku, przecinającą go w jego środku - to właśnie ona jest symetralną, ogólnie poszukujesz równania symetralnej
ODPOWIEDZ