równanie prostej
równanie prostej
Punkty A(-4,2) oraz B(2,6) są symetryczne względem prostej k. Wyznacz równanie prostej k.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
równanie prostej
1. Wyznacz równanie prostej zawierającej 2 punkty.
2. Wyznacz środek odcinka AB
3. Znajdź prostą prostopadłą do AB, zawierającą środek odcinka AB.
2. Wyznacz środek odcinka AB
3. Znajdź prostą prostopadłą do AB, zawierającą środek odcinka AB.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
równanie prostej
Punkty A i B należą do prostej \(\displaystyle{ f(x)=a_f x+b}\).
Prosta prostopadła będzie miała równanie \(\displaystyle{ g(x)=a_g x+b}\)
Współrzędne środka odcinka AB - \(\displaystyle{ C=(x_C,y_C)}\)
\(\displaystyle{ g(x_C)=y_C \\
a_f \cdot a_g=-1}\)
Prosta prostopadła będzie miała równanie \(\displaystyle{ g(x)=a_g x+b}\)
Współrzędne środka odcinka AB - \(\displaystyle{ C=(x_C,y_C)}\)
\(\displaystyle{ g(x_C)=y_C \\
a_f \cdot a_g=-1}\)