dwa zadania jednokładność

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

dwa zadania jednokładność

Post autor: MnMK »

1. Narysuj dwa okręgi o1( A1;1,5cm) i o2(A2;3cm) tak aby |A1A2|=6 cm. Znajdź środek S takiej jednokładności, która przekształca okrąg O1 na okrąg O2. Wyznacz odległość punktu S od środków okręgów.
2.Dane są odcinki AB oraz CD, gdzie A(4,1), B(2,5),C(0,1),D(-2,3). Wyznacz taka jednokładność Jos, by Jos (AB)=CD


Bardzo proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dwa zadania jednokładność

Post autor: piasek101 »

MnMK pisze: 2.Dane są odcinki AB oraz CD, gdzie A(4,1), B(2,5),C(0,1),D(-2,3). Wyznacz taka jednokładność Jos, by Jos (AB)=CD
Nie istnieje.
Podane odcinki nie są równoległe.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

dwa zadania jednokładność

Post autor: JankoS »

Zad. 1.

Zadanie sprowadza się do rozwiązania powyższego trójkąta. \(\displaystyle{ SA_1=9}\).
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

dwa zadania jednokładność

Post autor: MnMK »

w treści zadania jest mowa o okręgach więc skąd się wziął ten trójkąt?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

dwa zadania jednokładność

Post autor: JankoS »

W każdej chwili można te okręgi dorysować.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

dwa zadania jednokładność

Post autor: MnMK »

piasek101 pisze:
MnMK pisze: 2.Dane są odcinki AB oraz CD, gdzie A(4,1), B(2,5),C(0,1),D(-2,3). Wyznacz taka jednokładność Jos, by Jos (AB)=CD
Nie istnieje.
Podane odcinki nie są równoległe.
w odpowiedzi mam podaną odpowiedzi mam podan odpowiedzi napisane że istnieje!

dobra nie wazne już zrobiłam sama

-- 5 wrz 2009, o 16:29 --
JankoS pisze:Zad. 1.

Zadanie sprowadza się do rozwiązania powyższego trójkąta. \(\displaystyle{ SA_1=9}\).
Czy możesz mi po koleji wytłumaczyć skąd co się wzieło? I co oznacza zapis o1( A1;1,5cm)-- 5 wrz 2009, o 17:24 --może mi ktos pomóc?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

dwa zadania jednokładność

Post autor: JankoS »


\(\displaystyle{ A _{1} ,A _{2}}\) - środki okręgów \(\displaystyle{ o_1,o_2}\); 5, 3 - długość ich promieni, S - środek szukanej jednokładności. Prosta SB jest styczna do tych okręgów, więc kąty \(\displaystyle{ SCA_2, \ SBA_1}\) są kątami prostymi. Trójkąty \(\displaystyle{ A_1BS, \ A_2CS}\) są podobne. oznaczę sobie \(\displaystyle{ SA_1=x}\) i mam proporcję \(\displaystyle{ \frac{6+x}{5}=\frac{x}{3}}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dwa zadania jednokładność

Post autor: piasek101 »

MnMK pisze:w odpowiedzi mam podaną odpowiedzi mam podan odpowiedzi napisane że istnieje!
dobra nie wazne już zrobiłam sama
Jeśli wpisujesz zadanie na forum to rób to dokładnie (bez błędów), wtedy dostaniesz taką odpowiedź jak w zbiorze.
Będę nieco złośliwy - podaj jak zrobiłaś zadanie którego nie da się zrobić, albo trzeba podać odpowiedź jaką napisałem wcześniej.

Punkt D w oryginalnej treści był inny
.
ODPOWIEDZ