mam zadanie, z którym nie wiem jak sobie poradzić:
podaj współrzędne jakiegokolwiek wektora:
a) o długości 10, nierównoległego do osi układu
b) o długości 5, równoległego do wektora [5;5]
będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi pomoże
współrzędne wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 21:11
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
współrzędne wektora
Podpowiedź (pozornie niepasująca do zadania - a może wystarczy):
znaleźć trójkąt prostokątny którego przeciwprostokątna ma podaną długość (w drugim przypadku równoramienny).
znaleźć trójkąt prostokątny którego przeciwprostokątna ma podaną długość (w drugim przypadku równoramienny).
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 21:11
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
współrzędne wektora
a) szukasz trójkąta, jak już go masz to umieszczasz go w układzie współrzędnych tak aby tylko jedna jego przyprostokątna leżała na którejś osi i jeden z końców przeciwprostokątnej był w punkcie (0; 0).
Drugi koniec przeciwprostokątnej leży wtedy w punkcie którego współrzędne są takie jak szukanego wektora.
Ps. Chyba łatwiej było wpisać gotowca.
b) zrobię (wyżej podałem dlaczego) ; idzie z tego co a)
Boki trójkąta to np : \(\displaystyle{ a=\sqrt{12,5}; a=\sqrt{12,5}; c=5}\) (można trochę pobawić się tymi pierwiastkami).
Trójkąt w układ (odpowiednio - jak w 1 z tym, że przeciwprostokątna musi leżeć w I lub III ćwiartce) i odp: szukany wektor (jeden z możliwych) to \(\displaystyle{ [a;a]}\)
Drugi koniec przeciwprostokątnej leży wtedy w punkcie którego współrzędne są takie jak szukanego wektora.
Ps. Chyba łatwiej było wpisać gotowca.
b) zrobię (wyżej podałem dlaczego) ; idzie z tego co a)
Boki trójkąta to np : \(\displaystyle{ a=\sqrt{12,5}; a=\sqrt{12,5}; c=5}\) (można trochę pobawić się tymi pierwiastkami).
Trójkąt w układ (odpowiednio - jak w 1 z tym, że przeciwprostokątna musi leżeć w I lub III ćwiartce) i odp: szukany wektor (jeden z możliwych) to \(\displaystyle{ [a;a]}\)