Wektor AB =[6,4] jest podstawą trójkąta równoramiennetgo o wierzchołku C(2,3) i wektorze wysookości CD =[-2,3]. Znajdz równania boków tego trójkąta.
Mgłabym prosic o dokładny schemat krok po kroku jak mam to rozwiązac oraz wynik dla sprawdzenia.
Z góry dziękuje.
trójkąt równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
trójkąt równoramienny
Można tak.
Z danych zadania wyznaczamy współrzędne D \(\displaystyle{ (x_d,y_d)}\). Z układów \(\displaystyle{ \begin{cases} x_b-x_a=6\\ x_b+x_a=2x_d \end{cases} \begin{cases} y_b-y_a=4 \\ y_b+y_a=2y_d \end{cases}}\)wyznaczamy współrzędne punktów A, B. I dalej równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Z danych zadania wyznaczamy współrzędne D \(\displaystyle{ (x_d,y_d)}\). Z układów \(\displaystyle{ \begin{cases} x_b-x_a=6\\ x_b+x_a=2x_d \end{cases} \begin{cases} y_b-y_a=4 \\ y_b+y_a=2y_d \end{cases}}\)wyznaczamy współrzędne punktów A, B. I dalej równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.