Okręgi i koła - a co to?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MateuszS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 29 lis 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skądś
Podziękował: 10 razy

Okręgi i koła - a co to?

Post autor: MateuszS »

Witam, muszę narysować okręgi i koła w UW na podstawie wzoru, jednak nie bardzo wiem jak to zrobić, dlaczego jest tak a nie inaczej, zwykłe, uczniowskie pytania na które odpowiedzi znajdzie już po sprawdzianie. A więc tak:

przykładowy rozwiązany przykład
2 z 4 przypadków
\(\displaystyle{ |x-2|+|y+3|=4}\)

\(\displaystyle{ 1.}\)
\(\displaystyle{ dla x \ge 2 \wedge y \ge -3}\)
\(\displaystyle{ x-2+y+3=4}\)
\(\displaystyle{ y=-x+3}\)
\(\displaystyle{ 2.}\)
\(\displaystyle{ dla x<2 \wedge y \ge -3}\)
\(\displaystyle{ -x+2+y+3=4}\)
\(\displaystyle{ y=x-1}\)

Kółeczka narysuje sam, potrzebuje jedynie rozwiązać te dziwne równania, oto moje przykłady

\(\displaystyle{ (x+2)^{2} + (y+3)^{2}=9}\)
\(\displaystyle{ |x-1|+|y+1| \le 2}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-2)^{2} \le 4}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(y+1)^{2}=2}\)

Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okręgi i koła - a co to?

Post autor: piasek101 »

1. okrąg - nigdy go nie rozwiążesz

2. masz przecież podane (częściowo) jak to robić (na rysunku powstanie jakiś wielokąt; prawdopodobnie - nie robiłem)

3. koło - nie rozwiążesz

4. patrz 1.
ODPOWIEDZ