Witam wszystkich.
Potrzebuję rozwiązań do dwóch zadań. Może nie są one zbyt skomplikowane jednak nie mam pomysłu jak je rozwiązać.
1) A=(-11,2) ; A'=(3,-1) ; k=3 ; S=?
2) A'=(10,-2) ; S=(1,3) ; k=-2/3 ; A=?
W prostokątnym układzie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
W prostokątnym układzie współrzędnych
Chodzi o jednokładność zapewne.
Zatem z definicji
a.
\(\displaystyle{ \vec{SA}=k\cdot \vec{SA'}}\)
\(\displaystyle{ [-11 - x_s, 2-y_s]=3[3-x_s,-1-y_s]}\)
b. analogicznie, wychodząc z tej samej definicji.
Zatem z definicji
a.
\(\displaystyle{ \vec{SA}=k\cdot \vec{SA'}}\)
\(\displaystyle{ [-11 - x_s, 2-y_s]=3[3-x_s,-1-y_s]}\)
b. analogicznie, wychodząc z tej samej definicji.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
W prostokątnym układzie współrzędnych
Tu chodzi o jednokładność?
Jeśli tak to wystarczy skorzystać z tego, że:
\(\displaystyle{ \vec{SA'}=k \vec{SA}}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest skalą tej jednokładności a \(\displaystyle{ S}\) jej środkiem.
Jeśli tak to wystarczy skorzystać z tego, że:
\(\displaystyle{ \vec{SA'}=k \vec{SA}}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest skalą tej jednokładności a \(\displaystyle{ S}\) jej środkiem.