Witam,
Bardzo prosiła bym o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Musze obliczyć położenie prostych k1 i k2 i ich odległości:
\(\displaystyle{ k_{1}= \begin{cases} y=0\\z=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ k_{2}= \begin{cases} x=1\\z=1\end{cases}}\)
Wiem jak się sprawdza położenie prostych i ich odległości ale nie wiem jak przekształcić te wartości prostych. W \(\displaystyle{ k_{1}}\) nie ma wartości x ( nie wiem więc co mam za nią przyjąc) natomiast w \(\displaystyle{ k_{2}}\) nie mam y. Nie mogę w związku z tym przyrównać tych prostych. Bardzo prosiła bym o pomoc w zadaniu i podpowiedź jak np będą wyglądały równania kierunkowe lub parametryczne ( x,y,z)
Z góry bardzo dziękuję
Przekształcenie dwóch prostych
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Przekształcenie dwóch prostych
to nie jest wcale takie trudne, np. prosta \(\displaystyle{ k_1}\) to miejsce geometryczne punktów, których wspołrzędne y i z są zerowe, a x jest dowolne, więc równanie parametryczne jest takie:
\(\displaystyle{ X=\begin{pmatrix}t\\0\\0\end{pmatrix}=t\begin{pmatrix}1\\0\\0\end{pmatrix}}\)
podobnie dla \(\displaystyle{ k_2}\):
\(\displaystyle{ X=\begin{pmatrix}1\\t\\1\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}1\\0\\1\end{pmatrix}+\begin{pmatrix}0\\t\\0\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}1\\0\\1\end{pmatrix}+t\begin{pmatrix}0\\1\\0\end{pmatrix}}\)
\(\displaystyle{ X=\begin{pmatrix}t\\0\\0\end{pmatrix}=t\begin{pmatrix}1\\0\\0\end{pmatrix}}\)
podobnie dla \(\displaystyle{ k_2}\):
\(\displaystyle{ X=\begin{pmatrix}1\\t\\1\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}1\\0\\1\end{pmatrix}+\begin{pmatrix}0\\t\\0\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}1\\0\\1\end{pmatrix}+t\begin{pmatrix}0\\1\\0\end{pmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Przekształcenie dwóch prostych
To są tzw. proste skośne(nie przecinają się i nie są równoległe).
Odległość dwóch prostych skośnych to odległość dwóch płaszczyzn równoległych zawierających te proste.
Odległość dwóch prostych skośnych to odległość dwóch płaszczyzn równoległych zawierających te proste.
Przekształcenie dwóch prostych
Czyli równanie prostych w postaci parametrycznej będzie wyglądać:
\(\displaystyle{ k_{1}= \begin{cases} x=t\\y=0\\z=0\end{cases}}\) czyli: \(\displaystyle{ k_{1}= \begin{cases} x=0+t\\y=0+0*t\\z=0+0*t\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ k_{2}= \begin{cases} x=1\\y=t\\z=1\end{cases}}\) czyli: \(\displaystyle{ k_{2}= \begin{cases} x=1+0*t\\y=0+t\\z=1+0*t\end{cases}}\)
???
\(\displaystyle{ k_{1}= \begin{cases} x=t\\y=0\\z=0\end{cases}}\) czyli: \(\displaystyle{ k_{1}= \begin{cases} x=0+t\\y=0+0*t\\z=0+0*t\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ k_{2}= \begin{cases} x=1\\y=t\\z=1\end{cases}}\) czyli: \(\displaystyle{ k_{2}= \begin{cases} x=1+0*t\\y=0+t\\z=1+0*t\end{cases}}\)
???