napisz równanie prostej...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fiolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wieś
Podziękował: 6 razy

napisz równanie prostej...

Post autor: fiolka »

mam zadanie gdzie obliczyłam już pole, ale niestety nie mogę napisac równania...
zad. Punkty A=(0,-2), i B = (4,4) są wierzchołkami trójkąta rownobocznego ABC. Oblicz pole tego trójkąta(JUŻ OBLICZYŁAM!!) Napisz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka C.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

napisz równanie prostej...

Post autor: Uzo »

No to obliczasz wzór prostej AB i następnie obliczasz wzór na prostą porostopadłą do niej , przechodzącą przez jej środek




wzór na prostą to \(\displaystyle{ y=\frac{y2-y1}{x2-x2}(x-x1)+y1}\)

na środek odcinka to oczywiście S=(\(\displaystyle{ \frac{x1+x2}{2} , \frac{y1+y2}{2})}\)

a dwie proste są prostopadle jeżeli a1*a2=-1
ODPOWIEDZ