Prosta l tworzy z osią x kąt o mierze 45 stopni i przechodzi przez punkt M=(-2,2). Prosta k, prostopadła do prostej l, przecina oś x w punkcie o odciętej x0=(-3). Napisz rownanie prostych l i k.
Z gory dziekuję
równanie prostej - dany kąt i pkt.
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
równanie prostej - dany kąt i pkt.
no więc tak
kąt prost l przecina oś ox po kontem 45st. czyli współczynnik kierunkowy a=tg45 czyli a=1
możemy wyznaczyć wtedy równanie tej prostej
\(\displaystyle{ y=x+b => 2=-2 + b => b=4}\) równanie prostej to y=x+4
następnie wiemy że k jest prostopadla do l czyli a=-1 i przecina oś w punkcie (0,-3)
chyba dalej juz sobie poradzisz sama z wyznaczeniem
kąt prost l przecina oś ox po kontem 45st. czyli współczynnik kierunkowy a=tg45 czyli a=1
możemy wyznaczyć wtedy równanie tej prostej
\(\displaystyle{ y=x+b => 2=-2 + b => b=4}\) równanie prostej to y=x+4
następnie wiemy że k jest prostopadla do l czyli a=-1 i przecina oś w punkcie (0,-3)
chyba dalej juz sobie poradzisz sama z wyznaczeniem