Znajdż równaie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
paatrryk91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 sie 2009, o 17:42
Płeć: Mężczyzna

Znajdż równaie prostej

Post autor: paatrryk91 »

Znajdź równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 3x+4y+1=0 i stycznej do okręgu o równaniu
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-4x-2y+4=0}\)
Ostatnio zmieniony 28 sie 2009, o 17:50 przez Gacuteek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Znajdż równaie prostej

Post autor: smigol »

jaki jest warunek na równoległość prostych?
kiedy prosta i okrąg mają dokładnie jeden punkt wspólny?
paatrryk91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 sie 2009, o 17:42
Płeć: Mężczyzna

Znajdż równaie prostej

Post autor: paatrryk91 »

warunek równoległości jest taki że a1=a2

a prosta jest styczna z okręgiem gdy odległość pkt od prostej jest równa długości promienia:)
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Znajdż równaie prostej

Post autor: smigol »

paatrryk91 pisze:warunek równoległości jest taki że a1=a2

a prosta jest styczna z okręgiem gdy odległość pkt od prostej jest równa długości promienia:)
chyba odległość prostej od środka promienia?

Zapisz układ równań składający się z:
równania okręgu
równania prostej

podstaw równanie (y) prostej do równania okręgu i potraktuj współczynnik b jako parametr i szukaj takiej wartości b dla których nasze równanie (już teraz w sumie funkcja f(x) z parametrem b) ma jedno rozwiązanie.
ODPOWIEDZ