tangens kąta między dwiema prostymi
tangens kąta między dwiema prostymi
Oblicz tangens kąta ostrego między tymi krzywymi:
\(\displaystyle{ y=-11x-7}\)
\(\displaystyle{ y=-6x+3}\)
\(\displaystyle{ y=-11x-7}\)
\(\displaystyle{ y=-6x+3}\)
Ostatnio zmieniony 28 sie 2009, o 14:49 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat przeniesiony do odpowiedniego działu.
Powód: Temat przeniesiony do odpowiedniego działu.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
tangens kąta między dwiema prostymi
Przyda się wzór na \(\displaystyle{ tg( \alpha - \beta)}\) oraz związek między współczynnikiem kierunkowym a kątem skierowanym prostej i osi OX
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
tangens kąta między dwiema prostymi
\(\displaystyle{ l:y=a_{1}x+b_{2} \\ k:y=a_{2}x+b_{2} \\ tg \phi =|\frac{a_{1}-a_{2}}{1+a_{1}a_{2}}|}\)
\(\displaystyle{ l:A_{1}x+B_{1}y+C_{1}=0 \\ k:A_{2}x+B_{2}y+C_{2}=0 \\ tg \phi =|\frac{A_{1}B_{2}-A_{2}B_{1}}{A_{1}A_{2}+B_{1}B_{2}}|}\)
\(\displaystyle{ l:A_{1}x+B_{1}y+C_{1}=0 \\ k:A_{2}x+B_{2}y+C_{2}=0 \\ tg \phi =|\frac{A_{1}B_{2}-A_{2}B_{1}}{A_{1}A_{2}+B_{1}B_{2}}|}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
tangens kąta między dwiema prostymi
Jak ja nie lubię gdy ktoś lenistwo usiłuje przykryć kłamstwem.zunka89 pisze:szukam ale nic nie moge znalezc...;/
Tylko mi nie pisz że nie znalazłaś wzoru na \(\displaystyle{ tg( \alpha - \beta)}\), nie pisz również że nie miałaś*) na zajęciach iż współczynnik kierunkowy prostej to tangens kąta nachylenia prostej do osi OX.
Abstrahując od powyższego, polecam zaopatrzyć się w "Tablice Matematyczne" Cewe Nahorska Pancer, tam znajdziesz między innymi gotowe wzory przedstawione tu dzięki uprzejmości Nakahed90
*) Jeśli jednak nie miałaś to nie rozumiem po co zabierasz się za takie zadanie