Proszę o pomoc z tym zadaniem.
Wyznacz te wartości parametru m, dla których para liczb (x,y) spełniają układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=m\\3x-2y=2m-1\end{cases}}\)
jest rozwiązaniem nierówności \(\displaystyle{ |x+y| \le 1}\)
Wyznaczenie parametru m
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sie 2009, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
Wyznaczenie parametru m
Ostatnio zmieniony 28 sie 2009, o 14:47 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Wyznaczenie parametru m
chyba matmix ubiegła edycja?
Zakładam, że tak miało to wyglądać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=m \\ 3x-2y=2m-1 \\ |x+y|\le1 \end{cases}}\)
Z czym masz problem? Aha i chyba bardziej pasuje do przekształceń alg, a nie do geometrii analitycznej?
Zakładam, że tak miało to wyglądać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=m \\ 3x-2y=2m-1 \\ |x+y|\le1 \end{cases}}\)
Z czym masz problem? Aha i chyba bardziej pasuje do przekształceń alg, a nie do geometrii analitycznej?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sie 2009, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna