powierzchnie prostokreślne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Juzva89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 sie 2009, o 12:17
Płeć: Mężczyzna

powierzchnie prostokreślne

Post autor: Juzva89 »

Witam. Mam problem z dosc prostym wydawało by sie zadaniem.
Wyznaczyć równanie walca o tworzących równoległych do wektora \(\displaystyle{ \vec{v}}\) i przecinających krzywą \(\displaystyle{ K}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-1)^{2}+(y+3)^{2}+(z-2)^{2}=25\\x+y-z+2=0\end{cases} \\
\vec{v}=[1,0,0]}\)


Główny problem mam z przekształceniem krzywej \(\displaystyle{ K}\) do postaci parametrycznej, bo wtedy wystarczyloby podstawic do wzoru i wyrugowac odpowiednio parametr. Niestety nie wiem jak przekształcic tą krzywą ... ten sam problem pojawia mi sie w innych zadaniach wieć jakby mnie ktoś uświadomil bylbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 18:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Miixx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 28 paź 2012, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

powierzchnie prostokreślne

Post autor: Miixx »

Nie będę zakładał nowego tematu, skoro jeden na forum już jest.

Problem mam taki sam jak autor tematu. Jak przekształcić tą krzywą do postaci parametrycznej?
askenazy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 lut 2010, o 23:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

powierzchnie prostokreślne

Post autor: askenazy »

Proszę o pomoc, również męczę się nad tym zadaniem już bardzo długo
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: powierzchnie prostokreślne

Post autor: a4karo »

WSk: wyeliminuj \(\displaystyle{ z}\) korzystając z równania płaszczyzny, a potem \(\displaystyle{ X=x+y,\ Y=x-y}\)
ODPOWIEDZ