Znajdź równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
wojskib
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 42 razy

Znajdź równanie okręgu

Post autor: wojskib »

Znajdź równanie okręgu przechodzącego przez A(-1,1) i stycznego do prostej y=x-2 w punkcie P(4,2).
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Znajdź równanie okręgu

Post autor: silicium2002 »

Masz dwa punkty. Podstawiasz do równania okręgu. Liczysz odległość między nimi wstawiasz za r i masz dwa równania dwie niewiadome czyli da się policzyć.
Awatar użytkownika
wojskib
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 42 razy

Znajdź równanie okręgu

Post autor: wojskib »

a skad wiem ze odleglosc miedzy tymi punktami to wlasnie r?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź równanie okręgu

Post autor: piasek101 »

To nie było trafione.

Co do zadania :
- środek szukanego leży na prostej prostopadłej do danej, idącej przez P (czyli w jego współrzędnych będzie tylko jedna niewiadoma)
- z porównania odległości |SA|=|SP| ją dostaniesz (tę niewiadomą)
- potem r = |SP|.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Znajdź równanie okręgu

Post autor: silicium2002 »

wojskib pisze:a skad wiem ze odleglosc miedzy tymi punktami to wlasnie r?
piasek101 pisze:To nie było trafione.

Co do zadania :
- środek szukanego leży na prostej prostopadłej do danej, idącej przez P (czyli w jego współrzędnych będzie tylko jedna niewiadoma)
- z porównania odległości |SA|=|SP| ją dostaniesz (tę niewiadomą)
- potem r = |SP|.
Jak zwykle takie pogmatwanie zrobiłem w swoim myśleniu że bzdura wyszła taka że lepiej nie mówić
ODPOWIEDZ