Dane są niewspółliniowe punkty A,B,C i dany punkt P, leżący na prostej BC. Zapisać wektor \(\displaystyle{ AP\rightarrow}\) jako kombinację liniową wektorów \(\displaystyle{ AB\rightarrow}\) i \(\displaystyle{ AC\rightarrow}\).
Nie wiem jak zrobic to zadanie, prosze o pomoc ;]
i nie wiem co robie zle w tym latexsie! sorry
kombinacja liniowa wektorow
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
kombinacja liniowa wektorow
Masz dane współrzędne tych punktów? Musisz znaleźć wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}, \vec{AC}}\) i \(\displaystyle{ \vec{AP}}\) a następnie znaleźć takie liczby a i b, żeby spełniały równość:
\(\displaystyle{ a \cdot \vec{AB}+ b \cdot \vec{AC} = \vec{AP}}\)
co na ogół sprowadza się do rozwiązania układu równań.
\(\displaystyle{ a \cdot \vec{AB}+ b \cdot \vec{AC} = \vec{AP}}\)
co na ogół sprowadza się do rozwiązania układu równań.
kombinacja liniowa wektorow
no wlasnie nie mam.
w tym problem ze nie wiem jak sie do tego zabrac jezeli nie mam zadnych danych.
w tym problem ze nie wiem jak sie do tego zabrac jezeli nie mam zadnych danych.