Otóż mam lekki problem nie wiem jak zabardzo narysować figurę określoną nierównością
\(\displaystyle{ \left| \frac{1}{2}x \right| + \left|y \right| \le 3}\)
Gdyby byla tylko jedna wartosc bezzwzgledna to poszlo by migiem niestety pojawia sie jeszcze y ...?
Układ współrzędnych i figura
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Układ współrzędnych i figura
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}|x| + |y| = 3\\|y|=-\frac{1}{2}|x|+3}\)
rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x+3}\) i masz do wykonania 2 przekształcenia:
1)odbijasz to co masz po prawej stronie symetrycznie względem osi OY
2)odbijasz to co masz pod osią OX symetrycznie względem tej osi
Twoja szukana figura leże pod wykresem tej funkcji.
chyba jednak nie za bardzo to moje rozwiązanie [nie czytać]
rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x+3}\) i masz do wykonania 2 przekształcenia:
1)odbijasz to co masz po prawej stronie symetrycznie względem osi OY
2)odbijasz to co masz pod osią OX symetrycznie względem tej osi
Twoja szukana figura leże pod wykresem tej funkcji.
chyba jednak nie za bardzo to moje rozwiązanie [nie czytać]