Równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
teqnick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 sie 2009, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: teqnick »

Nie wiem jak się zabrać za to zadanie. Może mi ktoś pomóc? Co trzeba zrobić?

"W trójwymiarowej przestrzeni Euklidesowej \(\displaystyle{ R^{3}}\) mamy płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\) wyznaczoną przez trzy punkty o wektorach wodzących
\(\displaystyle{ r_{1} = i, \ r_{2} = 2j, \ r_{3}=2k}\), gdzie \(\displaystyle{ i, \ j, \ k}\) są wektorami pewnej bazy ortonormalnej. Jaka jest postać równania spełnianego przez wektory wodzące punktów należących do \(\displaystyle{ \pi}\)? Jaka jest odległość płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) od początku układu współrzędnych?"
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1043
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: steal »

Ja bym wyznaczył dwa wektory które leżą na płaszczyźnie i przemnożył je wektorowo, otrzymałbym wektor prostopadły do płaszczyzny, czyli wektor normalny \(\displaystyle{ \vec{N}=[A,B,C]}\) płaszczyzny. Płaszczyzna ma natomiast równanie \(\displaystyle{ A\vec{i}+B\vec{j}+C\vec{k}+D=0}\)
ODPOWIEDZ