równanie opisuje okrąg

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

równanie opisuje okrąg

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Udowodnij, że równanie \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} -ax+2by-0,75a ^{2} +2ab=0}\)

opisuje okrąg dla dowolonych , rónych liczb rzeczywistych a i b. Podaj współrzędne środka i długość promienia okręgu.

dziekuję
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

równanie opisuje okrąg

Post autor: Inkwizytor »

celia11 pisze: Udowodnij, że równanie \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} -ax+2by-0,75a ^{2} +2ab=0}\)
Może lekkie przekształcenie powinno pomóc:
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} -ax+2by-0,75a ^{2} +2ab=0 \\
x ^{2} - 2 \cdot \frac{a}{2} \cdot x+ \frac{a^2}{4} +y ^{2}+2by+b^2 -a ^{2} +2ab -b^2=0}\)

Ostatnie trzy wyrazy przenieś na drugą stronę. Dalej to Pan Pikuś
ODPOWIEDZ