część wspólna
część wspólna
proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Wykres funkcji \(\displaystyle{ y=|x-2|}\) przecina okrąg
\(\displaystyle{ o:x ^{2} +y ^{2} -4x-4=0}\)
w punktach A, B
Oblicz pole figury \(\displaystyle{ F=F _{1} \cap F _{2}}\)
jeśli \(\displaystyle{ F _{1} =((x,y):x \in R \ \wedge y \in R \wedge \ x ^{2}+y ^{2}-4x-4 \le 0 )}\)
\(\displaystyle{ F _{2}= ((x,y)x \in R \ \wedge y \in R \ \wedge y \le |x-2|)}\)
dziękuję
Wykres funkcji \(\displaystyle{ y=|x-2|}\) przecina okrąg
\(\displaystyle{ o:x ^{2} +y ^{2} -4x-4=0}\)
w punktach A, B
Oblicz pole figury \(\displaystyle{ F=F _{1} \cap F _{2}}\)
jeśli \(\displaystyle{ F _{1} =((x,y):x \in R \ \wedge y \in R \wedge \ x ^{2}+y ^{2}-4x-4 \le 0 )}\)
\(\displaystyle{ F _{2}= ((x,y)x \in R \ \wedge y \in R \ \wedge y \le |x-2|)}\)
dziękuję
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
część wspólna
\(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} -4x-4 \le 0}\) -> przekształć to do ładnej postaci, aby było widać, że jest to koło o danym środku i promieniu.
Następnie naszkicuj oba zbiory i zaznacz część wspólną. Co powstanie? Zrób, co trzeba i zobacz.
Pozdrawiam.
Następnie naszkicuj oba zbiory i zaznacz część wspólną. Co powstanie? Zrób, co trzeba i zobacz.
Pozdrawiam.
część wspólna
zrobiłam, wychodzi mi kąt 135 stopni z osia OX i promień 2 pierwiastki z dwóch, wiec tg135=-1 wiec pole wychodzi mi 3Pi, a powinno wyjść 6Pi, nie wiem dlaczego?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
część wspólna
Pozwól, że tak Cię zapytam: co Cię obchodzi \(\displaystyle{ y=-x+2}\)? A tym bardziej to jaki kąt tworzy z \(\displaystyle{ OX}\)? Masz tam wartość bezwzględną.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
część wspólna
Przecież masz wyżej podane :
Nie robiłem, ale kiedyś w podobnym szukana figura była ćwiartką koła.miki999 pisze:\(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} -4x-4 \le 0}\) -> przekształć to do ładnej postaci, aby było widać, że jest to koło o danym środku i promieniu.
Następnie naszkicuj oba zbiory i zaznacz część wspólną. Co powstanie? Zrób, co trzeba i zobacz.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
część wspólna
Teraz jest podobnie , ale nie tak samo. Szybki szkic (, który po odpowiednim zapisaniu równania tego nieszczęsnego koła daje się wykonać praktycznie w pamięci) powinien pomóc.Nie robiłem, ale kiedyś w podobnym szukana figura była ćwiartką koła.
Przypominam autorce tematu, że:
1. \(\displaystyle{ F _{1} \cap F _{2}}\) oznacza część wspólną zbioru \(\displaystyle{ F_1\ i\ F_2}\)
2. Zbiór \(\displaystyle{ F_2 (}\)\(\displaystyle{ y \le |x-2|}\)) szkicujemy poprzez narysowanie f. \(\displaystyle{ y=|x-2|}\), a następnie zamalowaniu obszaru pod nim.
Pozdrawiam.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
część wspólna
No bo nie wychodzi żadna ćwiartka.celia11 pisze:ale mi nie wychodzi ćwiartka, być może, że nieodpowiedni rysunek:(
Co wychodzi:
Ukryta treść:
Pozdrawiam.
część wspólna
w odpowiedziach w księżce jest P=6Pi, a mi tak nie wychodzi, pomimo, że to jest ćwiartka koła o promieniu \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\)
hm-- 23 sie 2009, o 19:42 --
czy tu wartość bezwzględna sie nie liczy?
hm-- 23 sie 2009, o 19:42 --
miki999 pisze:No bo nie wychodzi żadna ćwiartka.celia11 pisze:ale mi nie wychodzi ćwiartka, być może, że nieodpowiedni rysunek:(
Co wychodzi:Ukryta treść:
Pozdrawiam.
czy tu wartość bezwzględna sie nie liczy?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
część wspólna
Nie rozumiem? Jeżeli zajrzałaś do środka, to czerwona linia to wykres: \(\displaystyle{ y=|x-2|}\). Natomiast zakratkowana część to część wspólna zbioru \(\displaystyle{ F_1\ i\ F_2}\).czy tu wartość bezwzględna sie nie liczy?
Jakie jest pole?
Ukryta treść:
Pozdrawiam.