równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

równanie okręgu

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Okrąg przechodzący przez punkt B(5,1) jest styczny do prostej

k:x+y-2=0

w punkcie A(1,1).

a) Wzynacz rówanaie tego okręgu.

b) Oblicz ple trójkata CDS, gdzie S jest środkiem okregu, zaś C i D punktami przecięcia sie paraboli

\(\displaystyle{ y=x ^{2} -2x}\) z prostą k.

dziękuję
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

równanie okręgu

Post autor: wszamol »

zrób prostą prostopadłą do k i przechodzącą przez punkt A oraz utwórz prostą równoległą do k i przechodzącą przez punkt B. Punkt wspólny powstałych prostych to środek okręgu, wtedy promień to już nie problem (odległość między tym punktem, a punktem A lub B)
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

równanie okręgu

Post autor: celia11 »

ale jak policzyć ten punkt wspólny?
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

równanie okręgu

Post autor: wszamol »

no jak już będziesz miała te dwie proste, to robisz układ równań
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

równanie okręgu

Post autor: celia11 »

ale jaki?
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

równanie okręgu

Post autor: wszamol »

\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x \\ y=-x+6 \end{cases}}\)

i to co Ci wyjdzie to środek szukanego okręgu, z promieniem sobie chyba dasz radę
ODPOWIEDZ