Oblicz długości
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz długości
wektorów \(\displaystyle{ \vec{u} + \vec{v} \ i \ \vec{u} - \vec{v}}\) jeśli:
a) \(\displaystyle{ \left| \vec{u} \right|=1 \ , \ \left| \vec{v} \right|=3, \ \sphericalangle ( \vec{u} ; \vec{v})=60 ^{o}}\)
b) \(\displaystyle{ \left| \vec{u} \right|=2 \ , \ \left| \vec{v} \right|=4, \ \sphericalangle ( \vec{u} ; \vec{v})=120 ^{o}}\)
a) \(\displaystyle{ \left| \vec{u} \right|=1 \ , \ \left| \vec{v} \right|=3, \ \sphericalangle ( \vec{u} ; \vec{v})=60 ^{o}}\)
b) \(\displaystyle{ \left| \vec{u} \right|=2 \ , \ \left| \vec{v} \right|=4, \ \sphericalangle ( \vec{u} ; \vec{v})=120 ^{o}}\)
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Oblicz długości
Najlepiej narysuj sobie te wektory i dodaj je metodą równoległoboku. W przypadku odejmowania dodaj wektor przeciwny.
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Oblicz długości
W podpunkcie a) długość wektora wypadkowego będzie równa długości przekątnej równoległoboku o bokach równych długościom wektorów u i v.
\(\displaystyle{ |\vec{w}|^2=|\vec{v}|^2+|\vec{u}|^2-2\cdot|\vec{v}|\cdot|\vec{u}|cos120^\circ}\) (tw. cosinusów)
\(\displaystyle{ |\vec{w}|^2=|\vec{v}|^2+|\vec{u}|^2-2\cdot|\vec{v}|\cdot|\vec{u}|cos120^\circ}\) (tw. cosinusów)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2009, o 12:31 przez steal, łącznie zmieniany 1 raz.
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Oblicz długości
nogiln pisze:chodzi mi o rozwiązanie rachunkowe
]steal pisze:W podpunkcie a) długość wektora wypadkowego będzie równa długości przekątnej równoległoboku o bokach równych długościom wektorów u i v.
\(\displaystyle{ |\vec{w}|^2=|\vec{v}|^2+|\vec{u}|^2-2\cdot|\vec{v}|\cdot|\vec{u}|^2cos120^\circ}\) (tw. cosinusów)
Steal dobrze radzi. Ja miałem na myśli raczej to że Możesz narysować i zmierzyć jeżeli tylko potrzebujesz wynik (bardzo dokładny on nie będzie, ale używając funkcji trygonometrycznych też masz przybliżenia
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Oblicz długości
Odczytanie wyniku z rysunku nie jest rozwiązaniem. A użycie funkcji trygonometrycznych jest rozwiązaniem dokładnym (nawet gdy jest to liczba niewymierna).silicium2002 pisze:Ja miałem na myśli raczej to że Możesz narysować i zmierzyć jeżeli tylko potrzebujesz wynik (bardzo dokładny on nie będzie, ale używając funkcji trygonometrycznych też masz przybliżenia
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Oblicz długości
Ok, ok. JA po prostu źle to zrozumiałem. I cały czas mówię o praktycznej metodzie. A nie rozwiązaniu poprawnym pod względem matematyki.steal pisze:Odczytanie wyniku z rysunku nie jest rozwiązaniem. A użycie funkcji trygonometrycznych jest rozwiązaniem dokładnym (nawet gdy jest to liczba niewymierna).silicium2002 pisze:Ja miałem na myśli raczej to że Możesz narysować i zmierzyć jeżeli tylko potrzebujesz wynik (bardzo dokładny on nie będzie, ale używając funkcji trygonometrycznych też masz przybliżenia
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz długości
steal pisze:W podpunkcie a) długość wektora wypadkowego będzie równa długości przekątnej równoległoboku o bokach równych długościom wektorów u i v.
\(\displaystyle{ |\vec{w}|^2=|\vec{v}|^2+|\vec{u}|^2-2\cdot|\vec{v}|\cdot|\vec{u}|^2cos120^\circ}\) (tw. cosinusów)
równanie nie powinno być takie:
\(\displaystyle{ |\vec{w}|^2=|\vec{v}|^2+|\vec{u}|^2-2\cdot|\vec{v}|\cdot|\vec{u}|cos120^\circ}\) ?
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz długości
a dlaczego nie \(\displaystyle{ \cos60 ^{o}}\)steal pisze:W podpunkcie a) długość wektora wypadkowego będzie równa długości przekątnej równoległoboku o bokach równych długościom wektorów u i v.
\(\displaystyle{ |\vec{w}|^2=|\vec{v}|^2+|\vec{u}|^2-2\cdot|\vec{v}|\cdot|\vec{u}|cos120^\circ}\) (tw. cosinusów)
i nie powinno być
\(\displaystyle{ \vec{w} ^{2}= \vec{u} ^{2} + \vec{v} ^{2} -2 \vec{u} \vec{v} \cos60 ^{0}}\)
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Oblicz długości
Według interpretacji geometrycznej, wypadkowa sumy dwóch wektorów jest wektorem leżącym na dłuższej przekątnej równoległoboku. Jeżeli narysujesz tą sytuację to zauważysz, że aby obliczyć długość tego wektora najlepiej skorzystać z twierdzenia cosinusów, które zapisujesz dla kąta leżącego naprzeciwko przekątnej.nogiln pisze:a dlaczego nie \(\displaystyle{ \cos60 ^{o}}\)
Ten zapis jest niepoprawny, bo przyjąłeś zły kąt i używasz tutaj wektorów, a nie ich długościi nie powinno być
\(\displaystyle{ \vec{w} ^{2}= \vec{u} ^{2} + \vec{v} ^{2} -2 \vec{u} \vec{v} \cos60 ^{0}}\)
\(\displaystyle{ \vec{a} \not = |\vec{a}|}\)