Problem z obliczeniami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MARCIN.M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 kwie 2008, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny śląsk
Podziękował: 2 razy

Problem z obliczeniami

Post autor: MARCIN.M »

Witam

Mam prostokąt

bok A=100cm
bok B=168cm
przekątna = 195cm

po narysowaniu przekątnej uzyskuje dwa trójkąty prostokątne jeden kąt 27* drugi 63* i kąt prosty

teraz mam problem ponieważ jeden bok A leży niżej a drugi bok A wyżej . Bok B ma pochylenie 40*

Zagadka której nie mogę rozwiązać to pochylenie przekątnej . Jak to obliczyć ?

Wymiary tego prostokąta uzyskiwałem z innych obliczeń i trochę milimetry pozaokrąglałem żeby było bardziej przejrzyście.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Problem z obliczeniami

Post autor: piasek101 »

Można tylko domyślać się o co chodzi.

1. Z trójkąta : połowa przekątnej; połowa przekątnej; bok - z tw. kosinusów wyznaczyć kąt między kawałkami przekątnych.

2. Lub (co jest zdecydowanie wygodniejsze) przeciąć powyższy trójkąt na dwa jednakowe prostokątne i z funkcji trygonometrycznych (tablice) znaleźć połowę szukanego (co za tym idzie cały też).
MARCIN.M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 kwie 2008, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny śląsk
Podziękował: 2 razy

Problem z obliczeniami

Post autor: MARCIN.M »

Trochę pochopnie założyłem ten temat bo zaraz po napisaniu jego naszło mnie olśnienie i znalazłem pochylenie przekątnej 27,83* Nie wiem czy prawidłowe ale jutro się dowiem Pozdrawiam
ODPOWIEDZ