dane są wektory \(\displaystyle{ \vec{u}}\) = [3, 5] i \(\displaystyle{ \vec{v}}\) = [-2, 6]. wyznacz takie liczby a i a, aby a*\(\displaystyle{ \vec{u}}\) + b*\(\displaystyle{ \vec{v}}\) = [10, 5]
chyba mylę się w kolejnych obliczeniach, ale nie moge sie dopatrzec ,w którym miejscu...ktoś mógłby rozwiązać to zadanie?
dane są wektory...
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
dane są wektory...
\(\displaystyle{ [3a,5a]+[-2b,6b]=[10,5]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a-2b=10\\5a-6b=5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ b=1,5a}\)
\(\displaystyle{ 5a-9a=5}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-1,25\\b=1,875\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a-2b=10\\5a-6b=5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ b=1,5a}\)
\(\displaystyle{ 5a-9a=5}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-1,25\\b=1,875\end{cases}}\)