oś symetrii

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

oś symetrii

Post autor: nogiln »

Napisz równania osi symetrii odcinka AB, jeśli A=(3;0) i B=(0;3)

najpierw znalazłem współrzędne środka \(\displaystyle{ S=( \frac{3}{2} ; \frac{3}{2} )}\) odcinka AB potem wyznaczyłem prostą przechodzącą przez punkty A i B, która ma równanie y=-x+3 a następnie prostą prostopadłą do tej prostej i przechodzącą przez punkt S, która ma równanie y=x

problem w tym, że w zadaniu jest mowa o równaniach osi symetrii a ja wyznaczyłem tylko jedną oś, co jeszcze należy zrobić?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

oś symetrii

Post autor: Inkwizytor »

Są dwie i wyznaczyłeś już obie
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

oś symetrii

Post autor: nogiln »

w kluczu są oczywiście dwie i ta druga ma równanie x+y=3, dlaczego?-- 20 sierpnia 2009, 14:07 --a dlaczego równanie y+x=3 jest też osią symetrii?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oś symetrii

Post autor: piasek101 »

Każdy odcinek ma dwie osie symetrii.

Dlaczego - bo spełniają warunki (do znalezienia) jakie taka prosta (oś) ma spełniać.
ODPOWIEDZ