wykreśl wektor

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

wykreśl wektor

Post autor: nogiln »

a) [-1;2], b) [2;-3]

odp.

nie rozumiem jak mam to zadanie rozwiązać, zacząłem tak:

\(\displaystyle{ \vec{AB}=[-1;2]}\) biorę dowolny punkt np. A=(1;1) i szukam drugiego punktu B

\(\displaystyle{ x_{B}=x_{A}-1=0\\y_{B}=y_{A}+2=3}\)


otrzymałem współrzędne punktu B i mogę już wykreślić dany wektor z punktu a

czy dobrze to zadanie rozwiązałem?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wykreśl wektor

Post autor: JankoS »

Można i tak, ale (chyba?) prościej wybrać za początek wektora początek układu współrzędnych (0, 0).
ODPOWIEDZ