Napisac rownanie prostej przechodzacej przez punkt P i rownoleglej do plaszczyz \(\displaystyle{ \pi_1}\) i \(\displaystyle{ \pi_2}\), gdy:
\(\displaystyle{ P(-1,0,2)\\
\pi_1: \ 2x-y+3z-2=0\\
\pi_2: \ x+y-2z+3=0}\)
Napisac rownanie prostej przechodzacej...
Napisac rownanie prostej przechodzacej...
Ostatnio zmieniony 20 sie 2009, o 11:17 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Napisac rownanie prostej przechodzacej...
Prosta ma równanie parametryczne
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1+at \\ y=0+bt\\z=2+ct \end{cases} t \in R}\), a wektor (a, b, c) jest prostopadły do wektorów normalnych płaszczyzn, czyli do (2, -1, 3) i (1, 1, -2).
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1+at \\ y=0+bt\\z=2+ct \end{cases} t \in R}\), a wektor (a, b, c) jest prostopadły do wektorów normalnych płaszczyzn, czyli do (2, -1, 3) i (1, 1, -2).