Napisz równanie prostej rówoległej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Haju1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olszyn
Podziękował: 14 razy

Napisz równanie prostej rówoległej

Post autor: Haju1991 »

Napisz równanie prostej równoległej do y=-2x-1 i przechadzacej przez punkt A=(2;1)


Bardzo bym prosil o rozwiazanie tego zadania, potrzebuje na dzis , najlepiej na teraz.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Napisz równanie prostej rówoległej

Post autor: rodzyn7773 »

szukana prosta będzie miała równanie \(\displaystyle{ y=ax+b}\) aby te 2 proste były równoległe współczynniki kierunkowe muszą być równe czyli \(\displaystyle{ a=-2}\) nasza prosta ma wtedy równanie \(\displaystyle{ y=-2x+b}\) wiemy, że przechodzi ona przez punkt \(\displaystyle{ A(2,1)}\) podstawiamy te współrzędne do równania
\(\displaystyle{ y=-2x+b\\1=-2*2+b\\b=5}\)
czyli nasza szukana prosta ma równanie
\(\displaystyle{ y=-2x+5}\)
Haju1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olszyn
Podziękował: 14 razy

Napisz równanie prostej rówoległej

Post autor: Haju1991 »

dzieki ;]
ODPOWIEDZ