Wyznacz punkt przeciecia prostych.
\(\displaystyle{ x-y-3=0}\) oraz \(\displaystyle{ x+3y-7=0}\)
Prosiłbym o rozwiazanie tego zadania, sam zrobiłem lecz nie jestem pewny czy dobrze.
Wyznacz punkt przeciecia prostych.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olszyn
- Podziękował: 14 razy
Wyznacz punkt przeciecia prostych.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2009, o 19:31 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Wyrażenie matematyczne zamykaj w klamrach[latex]...[/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Wyrażenie matematyczne zamykaj w klamrach
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Wyznacz punkt przeciecia prostych.
To porównaj odpowiedź mi wyszło: \(\displaystyle{ P(4,1)}\)
Zadaniem moderatora jest poprawianie i upominianie, nie wyręczaj więc go.
Zadaniem moderatora jest poprawianie i upominianie, nie wyręczaj więc go.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olszyn
- Podziękował: 14 razy
Wyznacz punkt przeciecia prostych.
mi wyszlo (2;1)-- 19 sie 2009, o 14:33 --to zle, mogłbys zrobic te zadanie?
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Wyznacz punkt przeciecia prostych.
Już robię: Najpierw sprowadzam rónania do postaci y = ax + b
czyli mamy: \(\displaystyle{ y = x-3 \ i \ y = -\frac{1}{3}x+ \frac{7}{3}}\) (przenoszę y na drugą stronę i dzielę tak aby było dokładnie jeden y)
Ponieważ wiemy że proste się przecinają to dla jakiegoś x zachodzi: \(\displaystyle{ x-3=-\frac{1}{3}x+ \frac{7}{3} \Rightarrow \frac{4}{3}x= \frac{16}{3} \Rightarrow x = 4; y = 4-3 = 1}\) A więc mamy x = 4 i y = 1 więc \(\displaystyle{ P(4,1)}\)
Wszystko zrozumiałe
czyli mamy: \(\displaystyle{ y = x-3 \ i \ y = -\frac{1}{3}x+ \frac{7}{3}}\) (przenoszę y na drugą stronę i dzielę tak aby było dokładnie jeden y)
Ponieważ wiemy że proste się przecinają to dla jakiegoś x zachodzi: \(\displaystyle{ x-3=-\frac{1}{3}x+ \frac{7}{3} \Rightarrow \frac{4}{3}x= \frac{16}{3} \Rightarrow x = 4; y = 4-3 = 1}\) A więc mamy x = 4 i y = 1 więc \(\displaystyle{ P(4,1)}\)
Wszystko zrozumiałe