Promień równiania okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dąbrowa górnicza
- Podziękował: 1 raz
Promień równiania okręgu
jak wyliczyć środek okręgu gdy mamy równania typu \(\displaystyle{ x^{2}}\)+8+\(\displaystyle{ y^{2}}\)-7=5 proszę o pomoc.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Promień równiania okręgu
Wszystko niezawierające zmiennych przerzucasz na prawo (a resztę grupujesz w sumę kwadratów - tutaj akurat nie ma co grupować) i mamy postać kanoniczną \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=4}\) skąd widać, że \(\displaystyle{ O=(0,0)}\) oraz \(\displaystyle{ r=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dąbrowa górnicza
- Podziękował: 1 raz
Promień równiania okręgu
a w takim okręgu \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)-4x-2y+4=0 jak obliczyć srodek takie równania okregu ?