Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
przlde

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: przlde »

Nie no zapiszę to zadanie tutaj:
Punkty \(\displaystyle{ A(-3,5)}\) i \(\displaystyle{ B(5,1)}\) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego \(\displaystyle{ ABC}\) o podstawie \(\displaystyle{ AB}\).Wyznacz współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\), wiedząc, że należy on do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=x}\)

Więc tak opiszę tutaj mój pomysł jak robiłem to zadanie:
1. Wyznaczyłem sobie wzór na funkcję podstawy: \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2} x+3 \frac{1}{2}}\)
2. Wiem że środek między punktami \(\displaystyle{ AB}\) to: \(\displaystyle{ (1,2)}\)
3. Z niego postanowiłem poprowadzić wysokość tego trójkąta z czego współczynnik kierunkowy wynosi w tym przypadku \(\displaystyle{ 2}\).
4. Teraz trzeba znaleźć punkt wspólny między podstawą a funkcją \(\displaystyle{ y=x}\)

Stoję w miejscu i nie wiem co dalej, jak to ruszyć proszę o wskazówki chciałbym to zadanie sam do końca zrobić.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: Przemas O'Black »

3.
y = 2x + b
Do tej prostej musi należeć środek podstawy (1,2) dlatego
y = 2x

4. y = 2x
y = x
przlde

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: przlde »

Właśnie tak robiłem i to zadanie jest źle bo w \(\displaystyle{ pkt. 4}\) wyjdzie \(\displaystyle{ y=0}\) i \(\displaystyle{ x=0}\) a odp. jest całkowicie inna.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2009, o 20:32 przez przlde, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: Nakahed90 »

Srodek podstawy to punkt \(\displaystyle{ (1,3)}\)
przlde

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: przlde »

Racja... ale błąd ;/ przeoczenie ;/ to koliduje raczej w całym wyniku.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: Sherlock »

Prosta prostopadła do podstawy i przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ (1,3)}\) ma postać \(\displaystyle{ y=2x+1}\). Pozostaje policzyć:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x \\ y=2x+1 \end{cases}}\)
przlde

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: przlde »

Sherlock pisze:Prosta prostopadła do podstawy i przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ (1,3)}\) ma postać \(\displaystyle{ y=2x+1}\). Pozostaje policzyć:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x \\ y=2x+1 \end{cases}}\)
Teraz totalnie się zmieszałem jak wyznaczyłeś ten układ równań skąd wiesz że tam jest \(\displaystyle{ y=2x+1}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: Sherlock »

Tak jak napisałem, wyznacz prostą prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2} x+3 \frac{1}{2}}\) przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ (1,3)}\). Wiemy, że na tej prostej znajduje się trzeci wierzchołek - do jego wyznaczenia wykorzystujemy dodatkową informację o tym, że leży on także na prostej \(\displaystyle{ y=x}\).
Ostatnio zmieniony 17 sie 2009, o 20:51 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
przlde

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: przlde »

I tak nie rozumiem naprawdę, wyznaczyłem sobie prostopadłą i współczynnik kierunkowy jest 2 czyli y=2x....
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: Sherlock »

Równanie prostej jest takie:
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
czyli proste prostopadłe do \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2} x+3 \frac{1}{2}}\) mają postać \(\displaystyle{ y=2x+b}\), jest ich nieskończenie wiele. Do wyznaczenia tej jedynej służy punkt \(\displaystyle{ (1,3)}\). Podstawiamy \(\displaystyle{ x=1}\) oraz \(\displaystyle{ y=3}\) i liczymy \(\displaystyle{ b}\)
przlde

Trójkąt równoramienny-wyznaczenie wierzchołka.

Post autor: przlde »

Dziękuje zrozumiałem będę musiał jeszcze poćwiczyć na tym
ODPOWIEDZ