Prosta styczna do okręgu, promień okręgu.
Prosta styczna do okręgu, promień okręgu.
Prosta o równaniu \(\displaystyle{ x+3y-17=0}\) jest styczna do okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ s=(-1,-4)}\).
Muszę obliczyć współrzędne punktu styczności danej prostej z tym okręgiem,
Promień okręgu
Uzasadnić, że prosta \(\displaystyle{ 9x+13y-89=0}\) jest styczna do tego okręgu.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Muszę obliczyć współrzędne punktu styczności danej prostej z tym okręgiem,
Promień okręgu
Uzasadnić, że prosta \(\displaystyle{ 9x+13y-89=0}\) jest styczna do tego okręgu.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2009, o 17:36 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Prosta styczna do okręgu, promień okręgu.
najpierw oblicz odległość punktu s od prostej obliczysz promień, następnie napisz równanie okręgu i utwórz układ równań równanie okręgu i prosta pierwsza.
w 2 podpunkcie musisz obliczyć odległość punktu s od drugiej prostej jeżeli będzie ona równa r to prosta ta jest styczna do okręgu
w 2 podpunkcie musisz obliczyć odległość punktu s od drugiej prostej jeżeli będzie ona równa r to prosta ta jest styczna do okręgu
Prosta styczna do okręgu, promień okręgu.
A mógłbyś mi to rozpisać?? bo nie mogę jakoś tego ogarnąć. Chodzi mi o wzory, bo nie wiem jakich użyć. Geometria to moja słaba strona dlatego proszę o pomoc
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Prosta styczna do okręgu, promień okręgu.
1. Doprowadź funkcję do postaci y = ax + b
2. Znajdź funkcję prostopadłą (ma ona współczynnik równy przeciwności odwrotności współczynnika wyjściowej funkcji)
3. Znajdź dla niej współczynnik b taki aby przechodziła przez punkt s. Znajdź punkt przecinania sie tych prostych (układ rownań niewiadome x i y.)
4. Skorzystaj ze wzoru: \(\displaystyle{ (x-x _{0})^{2} + (y-y_{0})^{2} = r^{2}}\) I rozwiąż układ równań z tym równaniem i prosta prostopadłą tą którą wyliczyłeś. Z tego weźmiesz promień. I współrzędne punktu styczności
EDIT1i 2:
W II podpunkcie po prostu podstaw prostą do równania okręgu które podałem wyżej. Aha x0 i y0 to współrzędne środka
2. Znajdź funkcję prostopadłą (ma ona współczynnik równy przeciwności odwrotności współczynnika wyjściowej funkcji)
3. Znajdź dla niej współczynnik b taki aby przechodziła przez punkt s. Znajdź punkt przecinania sie tych prostych (układ rownań niewiadome x i y.)
4. Skorzystaj ze wzoru: \(\displaystyle{ (x-x _{0})^{2} + (y-y_{0})^{2} = r^{2}}\) I rozwiąż układ równań z tym równaniem i prosta prostopadłą tą którą wyliczyłeś. Z tego weźmiesz promień. I współrzędne punktu styczności
EDIT1i 2:
W II podpunkcie po prostu podstaw prostą do równania okręgu które podałem wyżej. Aha x0 i y0 to współrzędne środka
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Prosta styczna do okręgu, promień okręgu.
odległość (d) punktu \(\displaystyle{ S(x_s,y_s)}\) od prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C}\) można szybciej obliczyć ze wzoru:
\(\displaystyle{ d= \frac{|Ax_s+By_s+C|}{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{|Ax_s+By_s+C|}{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Prosta styczna do okręgu, promień okręgu.
Hmm że zapytam, punkt s to co to jest? punkt styczności???
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Prosta styczna do okręgu, promień okręgu.
To po co mi liczyć odległość prostej od środka okręgu? Tego w zadaniu nie ma. No ja czegoś nie rozumiem, wyjaśnij Rodzyn...
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Prosta styczna do okręgu, promień okręgu.
Sorry macie rację. Jeszcze raz pszepraszam tylko zamiezania narobiłem. Eh jak zwykle niedokładny jestem...
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Prosta styczna do okręgu, promień okręgu.
w treści zadania mamy że jedna z prostych jest styczna do okręgu