Mały problem z obiczeniem kąta
Mały problem z obiczeniem kąta
Otóż mam problem z obliczeniem kąta. Robię pewien projekt i muszę wymierzyć odpowiedni kąt i wyciąć go w plexi aby powstało to na czym mi zależy. Mam płytę długości 1980mm wysokości 885mm po odmierzeniu 1160mm zaginam ją pod kątem 90stopni. następnie na wysokości 585mm muszę dokonać gięcia pod kątem 45stopni do wewnątrz. i teraz zależy mi na tym aby dowiedzieć się jaki kąt muszę odmierzyć aby równo wyciąć i połączyć ze sobą to górne łączenie. jeśli nie jest to do końca zrozumiałe mogę wysłać na maila rysunek bo szczerze sama nie wiem jak to przedstawić słowami nie obrazując. Bardzo zależy mi na pomocy w tej sprawie. Z góry dziękuje za wszelkie próby...
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Mały problem z obiczeniem kąta
EDIT1:
Tak więc szukany kąt przez ciebie oznaczmy \(\displaystyle{ \beta}\) wtedy:
\(\displaystyle{ \beta = 180 - 2 \alpha \ gdzie \ \alpha \ z \ sin \alpha = \sqrt{ \frac{2}{3} }}\)
W przybliżeniu:\(\displaystyle{ sin \alpha \approx 0,8164 \Rightarrow \alpha \approx 55 \Rightarrow \beta \approx 70}\)
Sprawdzałem na papierowym modelu mniej więcej się zgadza, ale niestety to tylko mniej więcej, wszystko zależy jak to dokładnie ma być
Tak więc szukany kąt przez ciebie oznaczmy \(\displaystyle{ \beta}\) wtedy:
\(\displaystyle{ \beta = 180 - 2 \alpha \ gdzie \ \alpha \ z \ sin \alpha = \sqrt{ \frac{2}{3} }}\)
W przybliżeniu:\(\displaystyle{ sin \alpha \approx 0,8164 \Rightarrow \alpha \approx 55 \Rightarrow \beta \approx 70}\)
Sprawdzałem na papierowym modelu mniej więcej się zgadza, ale niestety to tylko mniej więcej, wszystko zależy jak to dokładnie ma być