Powinienem to zadanie zamieścić w dziale Analiza matematyczna ale zadanie to mam rozwiązać metodami elementarnymi. Niestety wymiękłem.
Oto jego treść:
Dane są punkty A=(6,2) oraz B=(1,1). Wyznacz taki punkt C należący do osi OX,
aby suma odległości \(\displaystyle{ |AC|+|CB|}\) byłą najmniejsza.
Przepraszam za błąd faktycznie miało być \(\displaystyle{ |AC|+|CB|}\)
Optymalizacja elementarnymi metodami
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Optymalizacja elementarnymi metodami
Stary tematów nie wiesz jak nazywac. Na dodatek nie masz uzupełnionych danych osobowych (najwazniejsza jest rubryka wiek !!)
Sprawdz czy dobrze przepisales to zadanie bo w tej formie jaka przedstawiles wydaje sie byc trywialne...
\(\displaystyle{ |AB|=const}\)
CB musi byc prostopadle do OX
Sprawdz czy dobrze przepisales to zadanie bo w tej formie jaka przedstawiles wydaje sie byc trywialne...
\(\displaystyle{ |AB|=const}\)
CB musi byc prostopadle do OX
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 18 kwie 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 1 raz
Optymalizacja elementarnymi metodami
Zadanie można rozwiązać elementarnymi metodami.
W układzie współrzędnych zaznaczamy punkty A oraz B.
Znajdujemy punkty C i D symetryczne do A i B względem osi OX.
Powstanie nam trapez równoramienny.
Jego przekątna to właśnie suma, która należy zoptymalizować i jest to odległość najmniejsza.
Teraz tylko geometrycznie wyznaczyć punkt przecięcia przekątnej z osią OX.
Kombinowałem nad nim długo, rozwiązanie jest trywialne.
P.S. Mentorów (blost) na przyszłość proszę o rozwiązywanie, a nie moralizatorstwo.
W układzie współrzędnych zaznaczamy punkty A oraz B.
Znajdujemy punkty C i D symetryczne do A i B względem osi OX.
Powstanie nam trapez równoramienny.
Jego przekątna to właśnie suma, która należy zoptymalizować i jest to odległość najmniejsza.
Teraz tylko geometrycznie wyznaczyć punkt przecięcia przekątnej z osią OX.
Kombinowałem nad nim długo, rozwiązanie jest trywialne.
P.S. Mentorów (blost) na przyszłość proszę o rozwiązywanie, a nie moralizatorstwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Optymalizacja elementarnymi metodami
NPS Zadanie opiera się o to, że najkrótsza odlegosc miedzy punktami jest w sytuacji gdy sa one polaczone prosta. zauwazamy że |AC|+|BC|=|A'C|+|BC|
nie trzeba rozwazac zadnych trapezow rownoramiennych.
Do autora tematu
Rola mentorow nie polega na rozwiazywaniu zadan a wlasnie na moralizatorstwie. Czytales moze cos takiego jak regulamin ? gdybym nie zwrocil ci uwagi odnosnie nazwy tematu bylby juz dawno w koszu (przez mentorow adminow).
P.S. chyba lepiej bylo zebym pozwolil ci samemu pomyslec ?
nie trzeba rozwazac zadnych trapezow rownoramiennych.
Do autora tematu
Rola mentorow nie polega na rozwiazywaniu zadan a wlasnie na moralizatorstwie. Czytales moze cos takiego jak regulamin ? gdybym nie zwrocil ci uwagi odnosnie nazwy tematu bylby juz dawno w koszu (przez mentorow adminow).
P.S. chyba lepiej bylo zebym pozwolil ci samemu pomyslec ?