Witam,
mam problem z ponizszym zadaniem.
"Budujemy model ostroslupa prawidlowego trojkatnego. Jaka dlugosc powinny miec krawedzie podstawy i wysokosc jesli chcemy wykonac model o maxymalnej objetosci, a suma dlugosci krawedzi podstawy i wysokosc ostroslupa nie moze przekroczyc 450 cm."
Z gory wielkie dzieki
Tytuł zmieniam bo czego jak czego, ale pola ostrosłupa to w tym zadaniu nie widzę - DEXiu
Największa objętość ostroslupa
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Największa objętość ostroslupa
Przyjmijmy maksymalną sumę długości wysokości i krawędzi podstawy (czyli \(\displaystyle{ 4a+h=450}\)). Napiszmy funkcję opisującą objętość ostrosłup w zależności od wartości \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ h}\):
\(\displaystyle{ V(a,h)=\frac{1}{3}a^{2}h}\)
Czyli korzystając z tego, że \(\displaystyle{ h=450-4a}\) mamy:
\(\displaystyle{ V(a)=\frac{1}{3}a^{2}(450-4a)=-\frac{4}{3}a^{3}+150a}\)
Jak łatwo sprawdzić (choćby licząc pochodną) funkcja ta osiąga maksimum lokalne (czyli ostrosłup ma największą objętość) dla \(\displaystyle{ a=75}\), czyli \(\displaystyle{ (a,\,h)=(75,\,150)}\)
\(\displaystyle{ V(a,h)=\frac{1}{3}a^{2}h}\)
Czyli korzystając z tego, że \(\displaystyle{ h=450-4a}\) mamy:
\(\displaystyle{ V(a)=\frac{1}{3}a^{2}(450-4a)=-\frac{4}{3}a^{3}+150a}\)
Jak łatwo sprawdzić (choćby licząc pochodną) funkcja ta osiąga maksimum lokalne (czyli ostrosłup ma największą objętość) dla \(\displaystyle{ a=75}\), czyli \(\displaystyle{ (a,\,h)=(75,\,150)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Największa objętość ostroslupa
W podstawie jest trójkąt.
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{12}{\cdot}\sqrt{3}{\cdot}a^{2}{\cdot}(450-3{\cdot}a)\:\}\); \(\displaystyle{ V^{'}(a) = 0\:\}\) dla \(\displaystyle{ a=100\:\}\); \(\displaystyle{ H\leq150\}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{12}{\cdot}\sqrt{3}{\cdot}a^{2}{\cdot}(450-3{\cdot}a)\:\}\); \(\displaystyle{ V^{'}(a) = 0\:\}\) dla \(\displaystyle{ a=100\:\}\); \(\displaystyle{ H\leq150\}\)
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Największa objętość ostroslupa
Ups Pardon - przeoczenie W każym razie ja podałem rozwiązanie dla ostrosłupa prawidłowego czworokątnego