proste są prostopadłe cyz równoległe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mloda198969
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2009, o 12:27
Płeć: Kobieta

proste są prostopadłe cyz równoległe

Post autor: mloda198969 »

witam
k: x+2y-2=0
l: 2x+2y-1=0
zamieniłam to na kierunkowe zgodnie ze wzorem y= ax+b
i wyszło mi tak:
y=2x-4
y=4x-2
najpierw mam policzyć a czyli współczynnik kierunkowy a potem wg wzoru y-y1=a(x-x1)
warunek prostopadłości a1 cdot a2=-1 jak to zrobić.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

proste są prostopadłe cyz równoległe

Post autor: scyth »

Źle Ci wyszło zamienianie.
mloda198969
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2009, o 12:27
Płeć: Kobieta

proste są prostopadłe cyz równoległe

Post autor: mloda198969 »

tzn co mi żle wyszło bo wg odpowiedz musi wyjść tak :proste się przecinaja ale nie są prostopadłe
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

proste są prostopadłe cyz równoległe

Post autor: scyth »

mloda198969 pisze: i wyszło mi tak:
y=2x-4
y=4x-2
fatal error
ODPOWIEDZ