mały problemik z geometrii prostych na płaszczyźnie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mloda198969
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2009, o 12:27
Płeć: Kobieta

mały problemik z geometrii prostych na płaszczyźnie

Post autor: mloda198969 »

Witam, jestem tu nowa. Mam taki problem:
1. \(\displaystyle{ y=3x+9}\) - mam obliczyć miejsce zerowe, \(\displaystyle{ 5x-3y+8=0}\) zamienić na kierunkowe,
2. czy proste \(\displaystyle{ y= 5x+3}\) i \(\displaystyle{ y=10x+6}\) są równoległe, \(\displaystyle{ y= 5x-2}\) i \(\displaystyle{ y=\frac{1}{5}x+3}\) czy są prostopadłe?
3. napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\), jeśli jej współczynnik kierunkowy wynosi \(\displaystyle{ 3}\) oraz
a) \(\displaystyle{ A=(2,4)}\),
b) \(\displaystyle{ A=(5,2)}\),
c) \(\displaystyle{ A=(-3,1)}\).
W każdym przypadku oblicz odległość punktu \(\displaystyle{ A}\) od prostej \(\displaystyle{ 2x+3y+5=0}\).
Ostatnio zmieniony 25 lip 2009, o 12:43 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Formuły matematyczne warto zapisywać z użyciem LaTeX-a, poprawi to ich estetykę. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Pamiętaj też o umieszczaniu postów we właściwym dziale forum i o doborze tematu postu do jego
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

mały problemik z geometrii prostych na płaszczyźnie

Post autor: silicium2002 »

1. aby obliczyć miejsce zerowe za y podstawiamy 0 i rozwiązujemy równanie \(\displaystyle{ 0 = 3x + 9}\)
Ukryta treść:    
postać kierunkowa to \(\displaystyle{ y = ax + b}\), więc y na jedną stronę reszta na drugą
Ukryta treść:    
2. proste są równoległe jak mają ten sam współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ (ax)}\), a prostopadłe jak współczynnik jednej prostej jest odwrotnością współczynnika drugiej z przeciwnym znakiem.
Ukryta treść:    
3. z treści wiemy że funkcja ta ma wzór \(\displaystyle{ y = 3x + b}\) teraz wiemy że przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (2,4)}\) i teraz wystarczy to podstawić \(\displaystyle{ x = 2 i y = 4}\)
Ukryta treść:    
pozostałe przykłady analogicznie.

Pozdrawiam
wojtusp7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

mały problemik z geometrii prostych na płaszczyźnie

Post autor: wojtusp7 »

Witam
W tym pierwszym powinno być \(\displaystyle{ -3x=9}\)
Zatem \(\displaystyle{ x=-3}\)
ODPOWIEDZ