Dane sa trzy pkt w \(\displaystyle{ R^{3}}\)
A = (1,2,3) B = (3,2,0) C= (1,1,1)
Obliczyć pole trójkata ABC oraz współrzędne wierzchołka D równoległoboku ABCD rozpiętego na wektorach AB i AC.
Umiem pierwszą część zadania, wychodzi mi pole=2. Nie wiem, jak znaleźć współrzędne wierzchołka D Czy ktoś mi pomoże?
Równoległobok w geometrii analitycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 21:20
- Płeć: Kobieta
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równoległobok w geometrii analitycznej
Skorzystaj z tego że wektor AB jest równy wektorowi CD. Albo wektor AC równy wektorowi BD (bez znaczenia którą wersję wybierzesz) Podstaw dane pod warunek równości wektorów i masz po jednej niewiadomej przy współrzednej x, przy współrzędnej y oraz z.