Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta, który jest częścią wspólną półpłaszczyzn określonych nierównościami:
\(\displaystyle{ 2x – y + 2 \ge 0, \ x – y – 2 \le 0 \ i \ 2x + y – 10 \le 0}\). Podaj ilustrację graficzną rozwiązania.
jak dalej?
wierzcholki trojkata.
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
wierzcholki trojkata.
co do części graficznej to jeżeli umiesz narysować prostą o równaniu ax+by+c=0 to raczej po zadaniu. natomiast do wyznaczenia punktów musisz rozwiązać 3 układy równań
\(\displaystyle{ A= \begin{cases} 2x-y=-2 \\ x-y=2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ B=\begin{cases} 2x+y=10 \\ x-y=2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ C=\begin{cases} 2x+y=10 \\ 2x-y=-2 \end{cases}}\)
jak wiadomo te układy równań wynikają z tego że są to punkty przecięcia dwóch prostych
mam nadzieje że wszystko jasne
\(\displaystyle{ A= \begin{cases} 2x-y=-2 \\ x-y=2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ B=\begin{cases} 2x+y=10 \\ x-y=2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ C=\begin{cases} 2x+y=10 \\ 2x-y=-2 \end{cases}}\)
jak wiadomo te układy równań wynikają z tego że są to punkty przecięcia dwóch prostych
mam nadzieje że wszystko jasne
wierzcholki trojkata.
dziekuje
a mam jeszcze jedno glupie pytanie.
W tym kalkulatorze na tej stronie, gdzie mozna uzyc znaka plus. ?
Mam niemiecka klawiature i nie za bardzo wiem gdzie jest na niej plus. ;P
a mam jeszcze jedno glupie pytanie.
W tym kalkulatorze na tej stronie, gdzie mozna uzyc znaka plus. ?
Mam niemiecka klawiature i nie za bardzo wiem gdzie jest na niej plus. ;P
wierzcholki trojkata.
dzieki wielkie. -- 5 lip 2009, o 15:17 --nuclear, jak zrobiles ta wielka klamre na poczatku, gdzie wystepuje ona na kalkulatorze?