Obliczyć pole trójkąta, którego wierzchołkami są punkty przecięcia osi układu współrzędnych z płaszczyzną Π : 2x-y+3z+5=0.
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś powiedział mi, jak mam to policzyć. Z góry dziękuję
Pole trójkąta a płaszczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 21:20
- Płeć: Kobieta
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Pole trójkąta a płaszczyzna
Najpierw policz współrzędne wierzchołków podstawiając 3 razy \(\displaystyle{ 0}\) za dwie z trzech niewiadomych, potem policz boki z Pitagorasa, i na koniec pole z Herona.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 21:20
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 21:20
- Płeć: Kobieta
Pole trójkąta a płaszczyzna
Myślałam, że wyznacznik obowiązuje tylko wtedy, gdy mamy układ dwóch współrzędnych... W takim razie na trzech nie wiem jak to zastosować.
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Pole trójkąta a płaszczyzna
ogólnie ten wzór powstaje z iloczynu wektorowego dwóch wektorów na których jest oparty ten trójkąt.
czyli wyznaczas sobie wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}=[x_1;y_1;z_1]}\) i \(\displaystyle{ \vec{AC}=[x_2;y_2;z_2]}\)
i dalej na iloczynie wyznacznik
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\begin{vmatrix}\vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\x_1&y_1&z_1\\x_2&y_2&z_2\end{vmatrix}}\)
jak wyliczysz do postaci \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(\alpha\vec{i}+\beta \vec{j}+\gamma \vec{k})}\) to z Pitagorasa \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\sqrt{\alpha^2+\beta^2+\gamma^2}}}\)
powinno być jednak szybciej niż Heronem
czyli wyznaczas sobie wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}=[x_1;y_1;z_1]}\) i \(\displaystyle{ \vec{AC}=[x_2;y_2;z_2]}\)
i dalej na iloczynie wyznacznik
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\begin{vmatrix}\vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\x_1&y_1&z_1\\x_2&y_2&z_2\end{vmatrix}}\)
jak wyliczysz do postaci \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(\alpha\vec{i}+\beta \vec{j}+\gamma \vec{k})}\) to z Pitagorasa \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\sqrt{\alpha^2+\beta^2+\gamma^2}}}\)
powinno być jednak szybciej niż Heronem
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 21:20
- Płeć: Kobieta