1) Dla jakich wartosci parametru m proste: y= x+m i y=mx-4 przecinaja sie w punkcie nalezacym do symetralnej odcinka o koncach A=(1,1), B=(-3,5)
najpierw wyznaczylem sobie rownanie symetralnej: y=x+4
sprawdzam punkt przeciecia:
y=x+m i y=mx-4 z czego mi wychodzi:
mx-m-x-4=0
co dalej?
2) Wyznacz wierzcholki rombu o polu rownym 8, ktorego przeciwlegle wierzcholki sa punktami przeciecia sie okregu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 4x - 4y + 6=0}\) z prosta x-y=0
wyznaczylem te wierzcholki (1,1) (3,3) wykresy te naleza do prostej y=x i sa przekatna rombu |AC|=\(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\), podstawiam do wzoru \(\displaystyle{ P=\frac{d1*d2}{2}}\) i otrzymuje,ze druga przekatna = \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\) = |DB|i przekatne przecinaja sie pod katem prostym skad |DB| nalezy do y=-x i wtym momecnie sie zacialem... Jak otrzymac pozostale wierzcholki?
wierzcholki rombu i proste
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
wierzcholki rombu i proste
1) Hm, wyznacz sobie pierwsza i druga wspolrzedna punktu przeciecia tych prostych w zaleznosci od \(\displaystyle{ m}\), po czym wstaw je do rownania symetranej, na moje oko dostaniesz rownanie kwadratowe do rozwiazania:) W razie problemow - pisz.
2) Zauwaz, ze punkty, ktore otrzymujesz na wstepie wyznaczaja przekatna. Napisz teraz rownanie prostej prostopadlej do niej przechodzacej przez (2,2), wyznacz jej punkty przeciecia z okregiem, i koniec... Poradzisz sobie.
Btw. nie sprawdzalem Twoich rachunkow, zrob to sam
2) Zauwaz, ze punkty, ktore otrzymujesz na wstepie wyznaczaja przekatna. Napisz teraz rownanie prostej prostopadlej do niej przechodzacej przez (2,2), wyznacz jej punkty przeciecia z okregiem, i koniec... Poradzisz sobie.
Btw. nie sprawdzalem Twoich rachunkow, zrob to sam
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
wierzcholki rombu i proste
1 wyszlo elegancko mam pytanko co do 2 bo mi zle wychodzi:
rownanie prostej prostopadlej do przekatnej, przechodzace przez punkt (2,2) ma postac y=-x+4
wyznaczam punkty przeciecia tej prostej z okregiem i mi wychodzi x=1 lub x=3 , a ma wyjsc x=4 lub x=0
Mam jeszcze pytanko co do tego dlaczego prosta prostopadla przechodzi przez punkt (2,2)? wiem ze sa to wspolrzedne wektora AC(przekatnej) ale wlasnie nie obczajam z tym wektorem.
rownanie prostej prostopadlej do przekatnej, przechodzace przez punkt (2,2) ma postac y=-x+4
wyznaczam punkty przeciecia tej prostej z okregiem i mi wychodzi x=1 lub x=3 , a ma wyjsc x=4 lub x=0
Mam jeszcze pytanko co do tego dlaczego prosta prostopadla przechodzi przez punkt (2,2)? wiem ze sa to wspolrzedne wektora AC(przekatnej) ale wlasnie nie obczajam z tym wektorem.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
wierzcholki rombu i proste
ok dzieki wielkie zobacze moze jakies bledy rachunkowe po prostu zrobilem