obliczyc pole zawarte miedzy krzywa xy=6 i prosta x+y-7=0
prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zad.
pole miedzy krzywa i prosta
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
pole miedzy krzywa i prosta
Bardziej to zadanie pasuje pod dział Rachunek calkowy niz tutaj, ale ok:
Mamy funkcje \(\displaystyle{ y=\frac{6}{x}}\) oraz \(\displaystyle{ y = 7-x}\)
Punkty przeciecia to : \(\displaystyle{ (1,6)}\) oraz \(\displaystyle{ (6,1)}\).
Wystarczy więc policzyc całkę:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{6} (\frac{6}{x} - (7-x) )dx}\)
Dobrze jest zrobić sobie rysunek jak to wszystko wygląda.
Mamy funkcje \(\displaystyle{ y=\frac{6}{x}}\) oraz \(\displaystyle{ y = 7-x}\)
Punkty przeciecia to : \(\displaystyle{ (1,6)}\) oraz \(\displaystyle{ (6,1)}\).
Wystarczy więc policzyc całkę:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{6} (\frac{6}{x} - (7-x) )dx}\)
Dobrze jest zrobić sobie rysunek jak to wszystko wygląda.
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 9 razy