Równanie płaszczyzny.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
qpa122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 cze 2009, o 22:24
Płeć: Mężczyzna

Równanie płaszczyzny.

Post autor: qpa122 »

Witam! Mam mały problem, otóż muszę wyliczyc równanie płaszczyzny, jednak kompletnie nie wiem, jak mam to zrobic :/ Może ktoś dokładnie opisac jak to się wylicza krok po kroku ? Wiem, że musi wyjśc coś takiego:

Ax+By+Cz+d=0

Mam 3 wierzchołki trójkąta

A (x=-150, y=-7, z=-159)
B (x=350, y=-27, z=-159)
C (x=350, y=-197, z=990)


Z góry dziękuje za wytłumaczenie


Pozdrawiam.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Równanie płaszczyzny.

Post autor: soku11 »



Powinno pomoc

Pozdrawiam.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie płaszczyzny.

Post autor: piasek101 »

Albo tu :
132893.htm
qpa122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 cze 2009, o 22:24
Płeć: Mężczyzna

Równanie płaszczyzny.

Post autor: qpa122 »

hmm, słuchajcie, a mógłby ktoś wymnożyc iloczyn wektorowy 2 wektorów:

{AB}=[-2,-1,0]
{AC}=[-3,-2,-1]

Mi wychodzi, że współrzędne będą takie:

1,2,1

Ale na pewnym filmiku, pisze, że powinny byc takie:

1,-2,1


Które jest poprawne ?



EDIT//

Okazało się, że na filmiku pokazali prawidłowo ja korzystałem ze złego wzoru ;p


Pozdrawiam.-- 30 cze 2009, o 16:42 --Z góry przepraszam, za post pod postem, lecz muszę się o coś zapytać, aby mieć pewność, czy już to umiem Napisałem sobie przykładowe współrzędne płaszczyzny i wyliczyłem równanie płaszczyzny, mógłby ktoś sprawdzić, czy wszystko jest w porządku ? Z góry dziękuje



K=(-3,5,4)
L=(-1,2,7)
M=(4,-3,1)

{KL}=(-4,-3,3)
{KM}=(7,-8,-3)

v3=[33, 9, 53] <--- Wyliczam wektor prostopadły


[x+3, y-5, z-4] o [33, 9, 53] = 0 <--- iloczyn skalarny

33x+99+9y-45+53z-212 = 0 <--- wymnażam

33x + 9y + 53z - 158 = 0 <--- wszystko porządkuję


Pozdrawiam.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Równanie płaszczyzny.

Post autor: soku11 »

Podstaw wspolrzedne tych 3 punktow. Jesli wyjdzie 0=0 w kazdym przypadku, to jest git

Pozdrawiam.
qpa122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 cze 2009, o 22:24
Płeć: Mężczyzna

Równanie płaszczyzny.

Post autor: qpa122 »

To znaczy, jak podstawię współrzędne punktu K to wychodzi 0, ale innych nie, więc sam już nie wiem
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Równanie płaszczyzny.

Post autor: soku11 »

Skoro plaszczyzna ma byc stworzona przez te 3 punkty, to te punkty musza do niej nalezec. Jesli wiec ktorys z nich nie spelniaj rownania plaszczyzna - nie nalezy do niej. Tak wiec cos tak skopales.

Pozdrawiam.
qpa122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 cze 2009, o 22:24
Płeć: Mężczyzna

Równanie płaszczyzny.

Post autor: qpa122 »

Dzisiaj cały dzień poświęciłem szukaniu-liczeniu równań płaszczyzn i doszedłem do tego, że niby coś wyliczam, powinno się zgadzać, ale nie sprawdzają się wszystkie wierzchołki :/ Czy mógłby ktoś przeanalizować po kolei co robię i napisać co mam źle ? Z góry dzięki



Mam przykładowe wierzchołki:

A (1,0,2)
B (-1,0,1)
C (2,3,1)

Teraz wyznaczam wektor {AB} oraz {AC}

{AB} = [-1-1, 0-0, 1-2] = [-2, 0, -1]
{AC} = [2-1, 3-0, 1-2] = [1, 3, -1]

Teraz, wymnażam te 2 wektory iloczynem wektorowym, według wzoru:

[ax, ay, az] X [bx, by, bz] = [ay*bz - az*by, az*bx - ax*bz, ax*by - ay*bx]

Czyli jak podstawię, będzie to wyglądało następująco:

v1 - wektor prostopadły do płaszczyzny

v1 = [-2, 0, -1] X [1, 3, -1] = [0*(-1) - (-1)*3, -1*1 - -2*(-1), -2*3 - 0*1] = [3, 1, -6]

v1 = [3,1,-6] - współrzędne wektora prostopadłego do płaszczyzny


Następnie wymnażam iloczynem skalarnym współrzędne wektora z jakimkolwiek punktem na płaszczyźnie, weźmy np. wierzchołek A

[x-1, y-0, z-2] o [3, 1, -6] = 3x-3+y-6z+12 = 3x+y-6z+9 = 0 - nasze równanie płaszczyzny


Teraz sprawdźmy, czy wyjdzie nam 0, jak podamy jakiś punkt na płaszczyźnie, sprawdźmy np. wierzchołek A:

3*1 + 0 - 6*2 + 9 = 3 + 0 - 12 + 9 = -9 + 9 = 0 - Tutaj się zgadza

Wierzchołek B:
3*(-1) + 0 + 6*1 + 9 = -3 + 0 + 6 + 9 = 3 + 9 = 12 - Tutaj się nie zgadza ;/



Pozdrawiam.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Równanie płaszczyzny.

Post autor: soku11 »

Do twoich wierzcholkow rownanie powinno wyjsc:
\(\displaystyle{ x-y-2z+3=0\\}\)

Obliczylem korzystajac z linka w moim pierwszym poscie (wyznacznik 4x4). Wszystkie punkty spelniaja to rownanie.


U ciebie zle wyliczasz iloczyn wektorowy. Powinno wyjsc:
\(\displaystyle{ [3,-3,6]}\)

Dalej nie patrze.

Pozdrawiam
qpa122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 cze 2009, o 22:24
Płeć: Mężczyzna

Równanie płaszczyzny.

Post autor: qpa122 »

Już poprawiłem co miałem źle Nawet napisałem program, który wylicza równanie płaszczyzny z 3 wierzchołków ;D Wiersz poleceń, ale działa ;p jakby ktoś mógł, to niech napisze, czy działa

Kod: Zaznacz cały

http://www.sendspace.com/file/ktcc1v
Pozdrawiam.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Równanie płaszczyzny.

Post autor: soku11 »

Wlaczac sie wlacza. Proponuje zmienic tylko wypisywanie z 1 wspolrzedna na x, 2 wspolrzedna na y i 3 wspolrzedna na z. Jakies tam zestawy danych podalem i zadnego segfaulta nie bylo, wiec jest git. Co do samej poprawnosci - nie chce mi sie samemu liczyc. Warto tylko dodac obsluge sytuacji, w ktorej 3 punkty sa wspoliniowe. Nie mozna bowiem wtedy okreslic plaszczyzny (u ciebie teraz wywala 0x+0y+0z+0=0).

Pozdrawiam.
qpa122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 cze 2009, o 22:24
Płeć: Mężczyzna

Równanie płaszczyzny.

Post autor: qpa122 »

Ok, thx Tylko może ktoś sprawdzić, czy poprawnie wylicza ?

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ