wyznacz współrzedne punktu dzielącego odcinek
wyznacz współrzedne punktu dzielącego odcinek
dany jest odcinek o końcach A(2,-5) B(-4,7) Wyznacz współrzędne punktu P, który dzieli odcinek AB, że: \(\displaystyle{ \frac{|PB|}{|AB|}}\) = \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
wyznacz współrzedne punktu dzielącego odcinek
wiem ze z wektorow
obliczylam dlugosc AB i długość PB i nie wiem co dalej
obliczylam dlugosc AB i długość PB i nie wiem co dalej
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wyznacz współrzedne punktu dzielącego odcinek
Nie chodzi o długość.
\(\displaystyle{ P(x.y)}\)
\(\displaystyle{ \frac{|PB|}{|AB|}=\frac{2}{3} \\ 3|PB|=2|AB| \\ 3\vec{PB}=2\vec{AB}}\)
Teraz podstawiasz współrzędne wektorów, porównujesz lewą i prawą stronę i wyliczasz x oraz y, czyli współrzędne punktu P.
\(\displaystyle{ P(x.y)}\)
\(\displaystyle{ \frac{|PB|}{|AB|}=\frac{2}{3} \\ 3|PB|=2|AB| \\ 3\vec{PB}=2\vec{AB}}\)
Teraz podstawiasz współrzędne wektorów, porównujesz lewą i prawą stronę i wyliczasz x oraz y, czyli współrzędne punktu P.