Znaleźć równanie prostej zawierającej się w 2 płaszczyznach

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Malutki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 cze 2009, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Znaleźć równanie prostej zawierającej się w 2 płaszczyznach

Post autor: Malutki »

Poproszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:
Znaleźć równanie prostej zawierającej się w płaszczyznach:
1) x+2y+2z-5=0
2) -x+y-5z+3=0
Wystarczy sam chemat rozwiązania ale samym rozwiazaniem nie pogardzę Z góry dzieki!
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Znaleźć równanie prostej zawierającej się w 2 płaszczyznach

Post autor: Crizz »

Podobne:
132143.htm
(ostatni post)
Malutki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 cze 2009, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Znaleźć równanie prostej zawierającej się w 2 płaszczyznach

Post autor: Malutki »

Rzeczywiście podobne ale nie moge sobie poradzic majac moje dane :/
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Znaleźć równanie prostej zawierającej się w 2 płaszczyznach

Post autor: Crizz »

Najpierw dodajesz równania stronami i otrzymujesz \(\displaystyle{ 3y-3z=2}\)
Potem mnożysz drugie równanie stronami przez \(\displaystyle{ -2}\) i dostajesz \(\displaystyle{ 3x+12z=11}\)

Z pierwszego równania: \(\displaystyle{ y=z+\frac{2}{3}}\)
Z drugiego równania: \(\displaystyle{ z=\frac{-3x+11}{12}}\), zatem \(\displaystyle{ z+\frac{2}{3}=\frac{-3x+19}{12}}\)

Ostatecznie, równanie prostej ma postać: \(\displaystyle{ \frac{-3x+19}{12}=y=z+\frac{2}{3}}\).
ODPOWIEDZ