Znaleźć kolejne punkty płaszczyzny, sposób.... ?!

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
verso20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 39 razy

Znaleźć kolejne punkty płaszczyzny, sposób.... ?!

Post autor: verso20 »

\(\displaystyle{ \vec{AB}=[-1,0,-1]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[0,3,3]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} \times \vec{AC}=[3,3,-3]}\)

Szukana płaszczyzna ma zatem równanie \(\displaystyle{ 3(x-x_{0})+3(y-y_{0})-3(z-z_{0})=0}\), gdzie \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0},z_{0})}\) równanie:
\(\displaystyle{ 3x+3(y-2)-3(z-1) =0}\),
\(\displaystyle{ 3x+3y-3z-3=0}\)

Jak znaleźć kolejny punk płaszczyzny ? Chodzi o to że wymyślamy liczby i podstawiamy pod x,y,z i żeby wyszło 0 ?

Czyli np:
\(\displaystyle{ (1,2,2) i (1,1,1) ?}\) Czy o co innego chodzi ?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Znaleźć kolejne punkty płaszczyzny, sposób.... ?!

Post autor: Crizz »

Tak, dokładnie o to chodzi.
ODPOWIEDZ